a civil szektor tanácsadója

...a civilek partnere a forrásfejlesztés és a társadalmi célú kommunikáció terén

Ahogy mi látjuk

A forrásfejlesztés (más szóhasználatban forrásteremtés, angolul fundraising) a nonprofit szervezetek működéséhez és programjaik megvalósításához szükséges anyagi (pénzbeli és természetbeni) javak megszerzésére irányuló tevékenységek összességét jelenti. A forrásfejlesztés sikerességét nagyban elősegíti, ha átgondolt stratégia alapján végzik, illetve ha minél mélyebben beágyazódik a szervezet egyéb tevékenységeibe. A forrásfejlesztés ugyan költségekkel jár, de a vele járó haszon középtávon is meghaladja a ráfordításokat.

Egy fenntarthatóan működő civil szervezet diverzifikált forrásokra támaszkodik, azaz többféle típusú forrást hoz be, többféle módszer használatával. Egy szervezet anyagi biztonsága és függetlensége annál nagyobb, minél több lábon áll a források szempontjából.

A forrásfejlesztés szakmai ismereteket, illetve jelentős idő- és energiaráfordítást igényel. Ugyanakkor a civil szervezetek munkatársainak elsődleges feladata a szervezet misszióját megvalósító szakmai munka kiteljesítése. Ezért a szervezetek gyakorta bízzák külső szolgáltatóra a forrásfejlesztést, vagy annak egyes részfeladatait. Különösen igaz ez a professzionálisan működő szervezetekre. A forrásfejlesztési tevékenységek kiszervezése sok esetben költséghatékonyabb, mint ha csupán a szervezet munkatársai (vezetői) foglalkoznának a pénzszerzéssel.

 

 

 

A Tudástár teljes tartalmának eléréséhez kérjük, adja meg e-mail címét!

E-mail:

Ha már korábban regisztrált:

Ha még nem regisztrált:

 

Minden jog fenntartva 2011 © Civil Partner Nonprofit Tanácsadó és Szolgáltató Kft.   |   tel/fax: 280-5820   |   iroda@civilpartner.hu   |   Impresszum